Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Humánerőforrás fejlesztő képzések a Kazincbarcikai Kórházban 2.

2014.06.11

 

 

TÁMOP-6.2.2.A-ll/1-2012-0047

Humánerőforrás fejlesztő képzések a Kazincbarcikai Kórházban

Továbbképzés címe: Stressz, stresszkezelés

Továbbképzés időtartama: 40 óra / fő

A továbbképzés tervezett időszaka: 2014. január 24. - 2015. január 31.

Továbbképzésen résztvevők tervezett létszáma: 20 képzési csoportban összesen 300 egészségügyi dolgozó. Ez idáig (2014. április) 60 fő vett részt 4 csoportban

A továbbképzés helyszíne:      Kazincbarcikai Kórház Nonprofit Kft.

                                               3700 Kazincbarcika, Május 1. út 56.

A továbbképzés célja

A stressz és kiégés elméletének megismerése. Az ezzel kapcsolatos folyamatok, elméleti megközelítések, aktuális kutatási eredmények áttekintése.

A személyiség jellemzőinek megismerése, önismeretszerzés, hogy a képzésben résztvevő saját személyiségének megfelelően tudjon a reagálni az adott stresszhelyzetekre.

Azon készségek és képességek fejlesztése, amelyek segítségével a résztvevők később megelőzhetik a fokozott terhelés, stressz következtében keletkező kellemetlen panaszokat és preventív lépéseket tehetnek a kiégés elkerülésére.

 

A továbbképzés során megszerzett kompetenciák, ismeretek

 

A résztvevő a képzés elvégzése során, az alábbi kompetenciákat sajátíthatja el:

·          Önmaga megismerésével képes lesz áttekinteni saját személyiségét, felmérni személyiségének kockázatait a stresszhelyzetekben.

·          Megismeri azokat a szervezetre ható külső erőket, ingereket (stresszorokat), amelyek hozzájárulhatnak a stressz kialakulásához és annak folyamatos fenntartásához.

·          Képes lesz beazonosítani a környezetében jelenlévő stresszorokat. Képes lesz felmérni ezen stresszorok lehetséges következményeit a személyére és a környezetére (munkahely, család, baráti kör) vonatkozóan

·          A környezetéből jövő ingerekre képes lesz olyan válaszokat adni, amelyek segítségével elkerülheti a stresszt. Továbbá képes különbséget tenni a „jó” (önbeteljesítő) és a „rossz” (negatív) stressz között

·          Képes lesz felmérni a stressz rövid és hosszú távú hatásait, a stressz következményeként fellépő fiziológiai és lelki változásokat

·          Képes lesz a tanult ismeretek és a gyakorlatok alapján a rendelkezésre álló stresszel szembeni megküzdési stratégiák közül tudatosan választani.

·          Képes lesz saját magán, illetve környezetében a kiégés jeleit felismerni és képes lesz annak következményei ismeretében beavatkozni (intervenció)

·          Megtanulja és begyakorolja az autogén tréninget, mint relaxációs módszert, amelynek segítségével bárhol és bármikor képes lesz a teste ellazítására, szellemi és közérzeti állapotának megnyugtatására.

A továbbképzés vezető oktatója Zombori Judit szakpszichológus, Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának főiskolai adjunktusa

A továbbképzéseket vizsga zárja.

 

A továbbképzés pontértéke (20 pont) az egészségügyi szakdolgozók továbbképzésének szabályairól szóló 63/2011. (XI. 29.) NEFMI rendelet értelmében, a rendelet szerinti szabadon választható elméleti továbbképzés keretében megszerzett pontként beszámításra került a résztvevőknél, így a továbbképzés a kompetenciák fejlesztésén túl hozzájárult a résztvevők működési nyilvántartásának fenntartásához is.