Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Humánerőforrás fejlesztő képzések a Kazincbarcikai Kórházban

2014.06.11

 

 

TÁMOP-6.2.2.A-ll/1-2012-0047

Humánerőforrás fejlesztő képzések a Kazincbarcikai Kórházban

Továbbképzés címe: A beteg-együttműködés elmélete és gyakorlata

Továbbképzés időtartama: 2 nap (16 óra) / fő

A továbbképzés tervezett időszaka: 2014. január 23. - 2015. január 27.

Továbbképzésen résztvevők tervezett létszáma: 20 képzési csoportban összesen 300 egészségügyi dolgozó. Ez idáig (2014. április) 90 fő vett részt 6 csoportban

A továbbképzés helyszíne:      Kazincbarcikai Kórház Nonprofit Kft.

                                               3700 Kazincbarcika, Május 1. út 56.

A továbbképzés célja

A beteg-együttműködési módszertan elméleti és gyakorlati felvetéseinek áttekintésével, intézmény-specifikus megoldásokkal a gyógyszeres és nem gyógyszeres kezelések eredményességének növelése.

A továbbképzés során megszerzett kompetenciák, ismeretek

·          Betegtájékoztatás, együttműködés és terápiás betegoktatás fogalmának értelmezése.

·          A betegközpontú egészségügy trendje. A betegek szempontjai szerinti ellátásszervezés koncepciójának alapelvei (Harvard Medical School és a Pickering Institute alapján).

·          A beteg-együttműködés mögött meghúzódó tényezők: intézményi tényezők; kulturális tényezők¸ szakmai tényezők; szubjektív tényezők.

·          A beteg-együttműködés hazai és nemzetközi szintjének bemutatását célzó kutatások tapasztalatai az egyes terápiás területeken.

·          Betegközpontú és folyamatelvű egészségügyi szolgáltatás modellje Lantos és Csépe (2011) nyomán.

·          A beteg-együttműködés az egészséggondozási értékláncban.

·          A terápiahűség-szolgáltatások felosztása.

·          Az infokommunikációs eszközök és alkalmazások szerepe és helye a terápiás együttműködések rendszerében. eHealth alkalmazások és hatása a beteg-együttműködésre.

·          Az orvos-beteg kapcsolat kommunikációs alapmodellje.

·          Életkori sajátosságok és kulturális hatások összefüggései.

·          Az egészségügyi intézmények érintettjeinek köre a beteg-együttműködés során: főbb stakeholderek, érdekeltségek és motívumok; egészségügyi intézmények; oktatási és kutatási szervezetek; gyógyszergyártók és kereskedők; alapítványok; betegszervezetek; compliance szolgáltatók; szakmai fórumok; gyógyszerészek; betegjogi képviselők; bohócdoktorok; önkéntesek; szakmai gyakorlaton lévő hallgatók; rezidensek; családtagok; érdekvédelmi szervezetek;

·          A betegtájékoztatás lehetőségeinek vizsgálata és fejlesztési lehetőségei a különböző kommunikációs csatornákban.

A továbbképzés vezető oktatója dr. Garaj Erika, Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának volt megbízott tanszékvezetője

A továbbképzéseket vizsga zárja.

 

A továbbképzés pontértéke (19 pont) az egészségügyi szakdolgozók továbbképzésének szabályairól szóló 63/2011. (XI. 29.) NEFMI rendelet értelmében, a rendelet szerinti szabadon választható elméleti továbbképzés keretében megszerzett pontként beszámításra került a résztvevőknél, így a továbbképzés a kompetenciák fejlesztésén túl hozzájárult a résztvevők működési nyilvántartásának fenntartásához is.

 


korhaz-1.jpg

korhaz-2.jpg

korhaz-3.jpg

korhaz4.jpg

korhaz5.jpg

korhaz-6.jpg